Print

News & Press Releases

Brand en explosie veroorzaken de grootste schades: een AGCS - analyse

  • Analyse uitgevoerd bij meer dan 470.000 globale verzekeringsclaims tussen 2013 en 2018. Grootste financiële verliezen zijn gevolg van brand /explosie en luchtvaart incidenten.
  • Meerderheid van bedrijfsschades zijn door technische of menselijke fouten, goed voor 87% van de waarde van alle claims.
  • Property schades worden steeds duurder, met een groeiend aandeel in BI-schades.
  • Defecte producten en slecht vakmanschap zijn de belangrijkste oorzaak voor schades binnen aansprakelijkheid.
  • Niet verwonderlijk is het zinken / botsen van schepen de belangrijkste oorzaak van schades, goed voor 16% van de waarde van alle maritieme verzekeringsclaims.
  • Wat de luchtvaart betreft is botsing/neerstorten van het vliegtuig de grootste oorzaak, goed voor meer dan de helft (59% )van de waarde van alle verzekeringsclaims binnen de luchtvaart.

Antwerpen–13 december 2018: In de komende jaren zullen cyberrisico’s en het effect van nieuwe technologie steeds een grotere invloed krijgen op de schades binnen bedrijven. Toch blijven het branden en explosies die de grootste claims veroorzaken voor verzekeraars en de bedrijven die ze dekken, volgens het nieuwste onderzoek van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS). De andere overgrote meerderheid van schades komt voort uit technische of menselijke fouten hoewel natuurrampen zoals orkanen ook verwoestende verliezen hebben veroorzaakt in de laatste twee jaar.

In zijn laatste Global Claims Review, onthult AGCS de top oorzaken van schades in het Corporate Insurance segment. De analyse is gebaseerd op meer dan 470.000 claims in meer dan 200 landen gedurende de laatste 5 jaar met een totaalwaarde van ongeveer € 58 miljard.

"Het rapport belicht de steeds hogere risico's voor bedrijven en hun verzekeraars”, zegt Philipp Cremer, Global Head of Claims, AGCS. "In de onderling verbonden en geglobaliseerde bedrijfsomgeving van vandaag nemen financiële verliezen toe als gevolg van geografische waardenconcentratie - vaak in blootgestelde risicogebieden - en van de domino-effecten van wereldwijde Supply chain en netwerken. Als we kijken naar de toekomst brengen nieuwe technologieën voordelen met zich mee maar ook risico’s en schades. Ze bieden echter ook de mogelijkheid om schades te voorkomen en/of te beperken en het proces rond schaderegeling voor onze klanten te verbeteren."

Het rapport geeft statistieken weer van schades in 13 landen en analyseert patronen in schades in verschillende sectoren, zoals de luchtvaart, scheepvaart en energie, evenals verschillende verzekeringen voor bedrijven zoals Property, Engineering, Liability en Financial Lines.